Битумни керемиди и хитрини при поставянето им

1 min read

При поставянето на битумни керемиди на покривна конструкция самата хидроизолация е от изключително значение и се полага хоризонтално, с надлъжни панели, така че всяко покриващо платно припокрива предишното с 10 см. за да се осигури една добра основа. В резултат на това разположение проникването на влага в покривната система е напълно изключено. В надлъжна посока припокриванията са на 15 см. Възможно е изолацията да е залепена фрагментарно. Самозалепващ се рулонен материал се полага по стрехите и линията на долините; в изпъкналите ъгли, а по надвесите на фронтона е допустимо да се прилага защита с по-ниски хидроизолационни свойства, за да се залепи водоотблъскваща облицовка върху битумен мастик. В пресечната точка на канализацията, вентилацията, коминните тръби и други комуникации е залепен 1 ​​× 1 метров мокет.

Маркиране на покрива преди монтажа

 Маркирането е необходимо, за да се ускори инсталационният процес, да се улесни и организира работата на покривните работници. На този етап е най-удобно да обмислите и коригирате покрива, защото най-често има някои отклонения в геометрията на оборудваните склонове както вертикално, така и хоризонтално.

Маркировките са направени с покрит строителен шнур. Линиите, начертани с негова помощ, не са строги насоки за работниците, а те само очертават общата посока и не им позволяват да се отклонят от нея при извършване на полагането. Линиите са „изтеглени“ по и над ребрата на билото. Стъпката на надлъжната маркировка е равна на ширината на битумната керемида. Хоризонталните водачи отбиват 5 стандартни реда, което е приблизително 80 см. По време на маркировката трябва да решите точката, от която ще започне закрепването на гъвкавите плочки. Всичко зависи от дължината на наклона и от формата и размера на къдравите зъби на външния ръб на битумните плочки.

На склонове с впечатляваща дължина битумните керемиди започват да се полагат от центъра. По-лесно е да се подреди редът, ако има възможност за хоризонтално изместване на покрива на парче. За правилното полагане на битумни керемиди на къси склонове е необходимо предварително да се изчисли колко нерязани елементи ще лежат на повърхността, за да се намали рязането.

Previous Story

За какво да помислим преди да изберем дамско палто?

Next Story

Кредити за бизнеса – инструментите на новото време