Грешки при разположението на картини

1 min read

Стена с картина в интериора със сигурност ще привлече вниманието. Помислете за това при проектирането и се опитайте да обмислите композицията предварително.

Какви грешки дизайнерите -начинаещи правят най -често:

 1. Не вземайте предвид размера на картините. Твърде малкото платно на голяма стена просто ще се загуби, а масивните картини в компактна стая визуално ще „изядат“ пространството. 
 2. Те съставят композиции от напълно разнообразни продукти. Насърчава се фантазията в интериорната декорация, но добрият вкус трябва да е на първо място.
 3. Те окачват снимки, като напълно забравят правилата за местоположение. В резултат на това вместо красиво оформена стена получавате безполезна бъркотия от елементи.
 4. Те правят твърде големи празнини между елементите на модулни картини. Оптималният отстъп е 4-10 см. Колкото по-масивни са модулите, толкова по-голямо трябва да бъде пространството между тях.
 5. Забравят за собствените си предпочитания, разчитайки само на каноните на интериорния стил. 

Илюстративните примери за грешки и дизайнерски трикове ще ви помогнат да създадете своя собствена дизайнерска визия. Напълно възможно е да измислите нов начин да разнообразите интериора с помощта на картини.

Защо не превърнете стаята в мини-музей? Вземете платна, които са сходни по тема, стил, цвят и продължете. Тандемът на креативността и здравия разум може да донесе изключителни резултати.

Съвети за поставяне на група платна:

 1. Преди да поставите композицията на стената, композирайте я на пода. Това ще ви помогне да разберете колко органично се комбинират елементите.
 2. Подредете снимки със същия размер. Не е необходимо да ги окачвате на едно и също ниво – можете да играете с височината. 
 3. Поставете компактни платна върху големи. Масивните платна визуално превъзмогват малките.
 4. Изберете картина, която ще стане център на композицията и се съсредоточете върху нея. 
 5. Не се страхувайте да създавате хаотични композиции – такива ансамбли изглеждат оригинални и привлекателни.
 6. За големи групи картини изберете 2/3 от стената. Между продуктите трябва да има свободно пространство.

Можете да подредите художествена галерия не в една стая, а в няколко. Темите на картините не трябва да са еднакви. Създайте уникален стил за всяка стая.

Източник: kartinata.bg

Previous Story

Как да подредим правилно детските играчки вкъщи – правила и съвети от експертите

Next Story

Ключът остана в купето, но колата беше заключена - как да я отворя, без да викам ключар?