Дали да вземете кредит или да спестите? Как да вземете решение

1 min read

  Хората имат различно отношение към кредитите: някой живее комфортно в дългове, докато някой, напротив, избягва кредитите и предпочита да спестява. Проверете дали сте готови за заем: може да е по-изгодно да не отидете в банката. За да направите това, задайте си тези въпроси.

Наистина ли имам нужда от това?

  Този въпрос изглежда очевиден, но не е толкова прост. Да речем, че не сте правили никакви ремонти в апартамента си от 15 години: време е да актуализирате тапета, да боядисате тавана, да купите мебели и малко оборудване. Преброихте всичко, ще струва 250 хиляди. А общият ви семеен доход е, да речем, 35 ​​хиляди. Ако спестявате 10 хиляди на месец, ще са необходими две години, за да натрупате пълната сума.

  Изглежда, че е твърде дълго и по-лесно да вземете заем от 11% и да си плащате тихо за 10-11 хиляди на месец. Но си струва да си припомним, че при такива условия надплащането по заема ще бъде сума, почти равна на месечния доход – повече от 30 хиляди.

  В такъв мащаб тази сума изглежда пълна глупост, но не се знае как ще се обърне ситуацията в бъдеще. Например, можете да загубите част от приходите си или изобщо целия си доход. Къде тогава мога да взема тези пари?

  Тук трябва да помислите: не би ли било по -лесно да спестите 10 хиляди на месец, да купувате всичко постепенно и да следвате промоциите в магазините? Видяхме добър ламиниран паркет с отстъпка – купихме го и сега го оставяме да изчака времето си. Промоция за баня – приемаме го. Така постепенно ще купувате всичко необходимо и няма да се налага да плащате повече.

Ще мога ли да го изплатя, ако нещо се случи?

  Следващата стъпка е да се преценят рисковете. Ако внезапно бъдете уволнени от работата си, кой ще плати заема? Ами ако се случи някой близък да се разболее и се нуждае от скъпи лекарства? И ако някой от членовете на семейството изобщо загуби възможността да печели пари? Имате ли финансов изход за такъв случай?

Кой ще ми даде кредит?

Това е просто: ако заплатата е нередовна, нямате официална заетост и кредитната история вече е замърсена, банките може да не одобрят заявлението за заем.Ако не сте сигурни, че ще получите одобрение от банката, по -добре изобщо не кандидатствайте за заем. Но тогава няма да се налага да продавате апартамента, за да изплатите дълга към организацията за микрофинансиране.

Previous Story

Днес почти всеки говори за дигитален маркетинг

Next Story

Значението на иконите