Защо да използваме често банята като парна баня?

1 min read

Ако не можете да си позволите лукса да посещавате често парна баня е добре да си създадете условия и в къщи. Защо е добре да използвате често банята си като парна баня? Съвети може да намерите в следващите редове:

Тонизиране на целия организъм. Особено ако използвате контрастни процедури: след парната баня се потопете в студена вода. Тоест редувайте топли и студени душове.

Подобряване на метаболизма и нормализиране на теглото. В парната баня скоростта на енергийния метаболизъм се увеличава. И в резултат на това можете да отслабнете по-бързо. Поради тази причина затоплете много добре банята си и се насладете на една домашна парна баня.

Ползи за мускулите. След активна физическа работа в мускулите се синтезира млечна киселина, която в крайна сметка повишава нивото на киселинност в кръвта и тъканите. Това води до „запушени“ мускули, умора. В сауната под въздействието на пара и дренажен масаж с продуктите от гниенето на кожата се освобождават от мускулите, а умората се заменя с приятно усещане за релаксация. Намалява се мускулният тонус и тялото се освобождава от стреса.

✅ Успокояващ ефект върху нервната система. При условие, че пиете безалкохолни напитки във ваната: вода, билков чай. В парната баня се активира работата на централната нервна система и след това тя се отпуска.

Превенция на заболяванията . Парната топлина и топлината в сауната и банята убиват патогените. Температурата на тялото в парната баня се повишава и ви позволява да ускорите процеса на избавяне от патогенната флора във вътрешните органи и системи.

Бактерицидно и противогъбично действие. Високата температура на въздуха, съчетана с гореща пара, унищожава гъбичните колонии.

Дълбоко овлажняване на кожата. Влажната пара, за разлика от сухата топлина на сауната, буквално прониква в кожата, не дразни лигавицата в дихателните пътища. Кръвоносните съдове в парната баня се разширяват, притокът на кръв към кожата се ускорява, храненето й се подобрява и в клетките навлиза повече кислород. В резултат на това кожата става хидратирана, подхранена, по-гладка и по-еластична.

Почистване на кожата. Ако използвате банята си като помещение за парна баня, помагате на кожата си да се отърве от всичко излишно на повърхността: мъртви клетки, мръсотия, прах, запушени пори. А това стимулира производството на нови клетки, повишава еластичността и стегнатостта на кожата.

Дано тази статия е била полезна за вас!

Източник: https://faians.com/

Previous Story

Няколко причини да отидете до банята

Next Story

Гама аксесоари за баня