Защо, с каква цел се подарява иконата?

1 min read

   Иконите се даряват, за да покажат уважение и доброжелателност. В старите времена иконите се давали изключително за сватби, кръщенета и новоселия и това се правело главно от родители, кръстници или просто най -близките роднини. Смятало се е, че по този начин можете да защитите къщата и нейното домакинство от повреда и злото око. В днешно време малко хора обръщат внимание на знаците и най-често дават икони само защото такъв подарък се счита за много модерен.

  Но всеки духовник ще ви каже, че трябва да направите такъв подарък разумно. Ако просто искате да направите подарък на най -близкия си човек, подарете му икона на ходатай. Такова изображение се избира по дата на раждане или по името на ангела пазител. Ако знаете, че човек трябва да излекува душевни рани или да се отърве от някаква физическа болест, дайте му Божията майка на Почаев. Тя ще може да възстанови здравето на човек и да възстанови вярата му.

  Също така, с помощта на иконата, можете да опитате да въведете във вярата роднина, който е много далеч от Бог. Но имайте предвид, че трябва да подарите такъв подарък само ако сте сигурни, че той няма да предизвика раздори в приятелството ви. И като цяло православната икона, подарена за рожден ден, сватба или кръщене, е гаранция, че рожденика ще има дълъг и щастлив живот.

Икони за младоженци от родители

  В днешно време нито една сватба не е пълна без празненство, затова родителите на младоженците са длъжни да се уверят, че новосформираното семейство има подходяща икона-покровител. При желание родителите могат да дадат на децата иконите, с които самите те са били венчани, но все пак ще бъде по-добре, ако купуват в църквата и освещават образите на Светия архиерей и Богородица.

  Смята се, че тези две икони са в състояние да защитят младо семейство от раздори и да им дадат семейно благополучие. Също така иконите на Петър и Феврония могат да бъдат избрани като сватбена двойка. Именно тези светци в древна Русия са били считани за покровители на семейни двойки. В допълнение, Федоровската икона на Божията майка може да бъде добър подарък от родителите.

  Смята се за най -добрия помощник на бъдещите майки, а също така помага за зачеването и раждането на бебето без проблеми. Освен това родителите могат да представят образа на Светите праотци като сватбен подарък . Такъв символичен подарък може да бъде желание новосъздаденото семейство в бъдеще да стане предшественик на силно и сплотено семейство.

  По принцип няма специални правила, които да казват, че само горепосочените икони могат да се дават за сватбено тържество. Ако сте ходили на църква и сте харесали например образа на Майка Богородица, тогава не се колебайте да го купите и вие. Основното е, че вашият подарък е представен с най -чистите мисли и добри пожелания и, разбира се, трябва да бъде осветен още преди сватбата.

Източник: https://ikonite.bg/

Previous Story

Развивайте и популяризирайте бизнеса

Next Story

Топ неща, които трябва да знаеш за потребителските кредити