За какво да следим при избора на добър дом за стари хора

1 min read

Имате възрастен и болен родител или друг любим човек, който се нуждае от специални грижи? Най-доброто решение в този случай е да изберете подходящ дом за стари хора. Ако се тревожите да делегирате такава отговорност, това е напълно нормално. Но не е необходимо. Защото има чудесни заведения, които ще осигурят щастливи старини на скъпия на сърцето ви човек. И така, какви въпроси да зададем, преди да изберем дом за стари хора.

Има някои много важни неща, например, как се мият и обслужват лежащо болните и какви устройства има за това. Измиването в леглото с гъба или пяна не е най-добрият вариант, приемливо е през деня при смяна на памперс или след използване на тоалетна, но поне два-три пъти седмично трябва да има пълен душ. Съществуват специални столове и легла за миене на инвалиди и лежащо болни, с които последните могат да бъдат заведени директно до банята.

Преди да се доверите на някой дом за стари хора, може да помолите да опитате храната , която се сервира на гостите. Поискайте меню за седмицата, вижте дали тя е разнообразна, здравословна, вкусна и балансирана.

Поискайте да видите комплектите за първа помощ. Желателно е, освен аспирин и турникет, да съдържа болкоуспокояващи (нурофен, спазмалгон, но-шпа), антипиретици (парацетамол, панадол), лекарства за киселини и стомашни язви (гавискон, омез, гастрофарм, рени), лекарства за високо кръвно налягане (капотен, еналаприл), лекарства за хранително отравяне (ентерофурил, смекта). Тонометър също – за предпочитане безконтактен.

Имате право също така да разберете какъв вид образование и какъв опит имат медицинските сестри и другият персонал. Ако в един дом за стари хора работят добри специалисти, това говори много добре за заведението.

Проверете и часовете за посещение. Не е много добре, ако има точно определено време за посещение, както, примерно, е в болница. Най-добрият вариант е да имате свободен достъп за посещения.

Не е зле да се уведомите и как ще действа персоналът в случай на пожар. В един дом за стари хора има лежащо болни и в случай на спешност те просто няма да могат да напуснат помещенията. Проверете дали сградата има пожарогасители и входът позволява преминаване на голяма кола. Ако е така, при нужда, линейката може лесно и бързо да стигне до пансиона.

Не забравяйте да информирате подробно персонала на избрания дом за стари хора за хроничните заболявания на вашия близък, за неговите здравословни характеристики, алергии, хранителни и битови навици и предпочитания. Оставете няколко телефонни номера за връзка с администратора: мобилен, домашен, служебен, телефон на някой от близки роднини, в случай,  че поради някаква причина, не успеят да се свържат с вас.

Повярвайте, спазването на тези препоръки е много важно. От това зависи колко удобно и безопасно ще пребивава вашият любим човек в избрания дом за стари хора. И колко ще сте спокойни самите вие.

Previous Story

Предимства на сноуборда

Next Story

Етапи на получаване на заем