Каква е Кендама, японската играчка, която сега е модерна в целия свят?

1 min read

Понякога две култури се сливат и раждат нещо ново. Вижте как традиционна японска детска игра се превърна в международно популярно улично представление!

Кендама е традиционна японска играчка. Почти всички японци знаят какво е това, а някои от тях са го играли веднъж или два пъти, когато са били деца. Но не много възрастни продължиха да играят играта като хоби, а дървената играчка беше известна повече като традиционен народен занаят и добър сувенир…допреди няколко години.

Играта се играе основно чрез хвърляне на топката и опит да я хванете в една от чашите или да я забиете с върха на пръчката.

Въпреки че играчът държи Kendama с ръката си, това е игра, която използва цялото тяло, ум и дух, за да изпълнява различни забавни и забавни уаза (техники), като в същото време помага за развитието на чувството за баланс на играча и концентрация.

Кендама е въведена за първи път в Япония през периода Едо (1603-1868) и е харесвана от възрастните.

В епохите Мейджи (1868-1912) и Тайшо (1912-26) кендама става популярна сред децата. Кендама, който използваха в ерата на Тайшо, наречена „топка Ничи-гецу (слънце и луна)“, беше почти от същия тип като популярните днес модели.

През 1975 г. е основана асоциация, която определя правилата и прави играта подходяща за състезания.

През 2006 г. някои американски туристи видяха Кендама за първи път в Япония. Срещата добави нова глава към историята на Кендама.

Светът все още помни земетресението с магнитуд 3.11, което удари Япония през март 2011 г. Силно засегнатите райони все още се борят да се възстановят от щетите, причинени от масивното природно бедствие. Бяха положени множество усилия за съживяване на местната икономика. И Кендама дойде да играе уникална роля там!

Проектът създаде работни места в засегнатите от бедствието райони. Сега тези, които са загубили работата си заради земетресението, правят специалните продукти на Tohoku kendama и правят известен доход, което им помага да възвърнат чувството за контрол в живота си след бедствието.

Японските фенове на Кендама, включително членовете на Японската асоциация Кендама, отдавна мечтаят да видят Кендама да бъде популярна по целия свят. Сега те стават свидетели на сбъдването на мечтите си.

Previous Story

Гама аксесоари за баня

Next Story

Как да подредим правилно детските играчки вкъщи – правила и съвети от експертите