Материали за мебели за баня

1 min read

Мебелите за баня се експлоатират в условия, близки до екстремни: висока влажност, температура, недостатъчна вентилация, агресивно въздействие на перилните препарати. Следователно, най-важният параметър за избор е материалът.

Дърво

Мебелите от естествено дърво се оценяват заради луксозния си външен вид, но за помещения с висока влажност това не е най-доброто решение. Дървените елементи абсорбират влагата, в резултат на което първоначалният външен вид се влошава. Този недостатък не се отнася за такива видове като дъб, венге, ясен. Ако клиентът настоява за монтиране на мебели от дърво, тогава златната среда е масивна череша и бук.

Много производители произвеждат комбинирани опции- фасадата е изработена от дърво, а всички останали части са изработени от MDF. Мебелите са защитени със специални импрегниращи състави: грундове, бои, восъци, масла.

Препоръчително е дървените мебели да се монтират само в просторни бани, оборудвани с прозорци и вентилация.

MDF

Този материал се използва за изработка на мебели за мивка, плотове за мивки, стенни шкафове, корпуси, фасади, модули.

MDF не понася влажна среда, поради което при производството на мебели за баня се импрегнира с хидрофобни вещества, защитни съединения и се покрива с филм. Върху плочата се нанасят два или три слоя грундиращ полиуретанов състав, защитен и декоративен емайл. В резултат на това повърхността получава красив блясък.

Пластмаса

В производството на мебели често се използва пластмаса с висока якост. Има атрактивен външен вид и отлична устойчивост на влага и пара. Всичко е от пластмаса – плотове, шкафове за мивка, стенни шкафове и др.

Допълнително предимство е, че полимерите могат да бъдат боядисани във всякакъв цвят, удобно е да се прилага фотопечат и перфорация върху тях. Могат да им се придават различни форми и дизайни.

Стъкло

Стъклените мебели са подходящи за работа в условия на висока влажност и температурни колебания. Визуално не затрупва пространството, правейки интериора лек и ефирен.

Отличават се с повишена устойчивост на влага, издръжливост и практичност. Изработени от закалено стъкло. Прилагането на специално микропокритие елиминира нараняване, ако стъклената повърхност е повредена.

Метал

Такива мебели са изработени от неръждаема стомана или ковани елементи. Мебелите от ковано желязо са подходящи за бани в богат класически стил. Металът се вписва идеално във високотехнологичния интериор.

Previous Story

На какво да обърнем внимание при избора на мъжко палто

Next Story

Внимавайте за безплатни заеми