Няколко причини да отидете до банята

1 min read

В тази статия ще намерите няколко причини, поради които е добре да използвате често банята си. Ето ги и тях:

Трениране на кръвоносни съдове. В банята се увеличава кръвообращението, кръвта се влива в периферията, пулсът се увеличава и притока на кръв към мозъка се увеличава. Увеличава се и броят на капилярите, което има благоприятен ефект върху храненето на тъканите и улеснява движението на кръвта през съдовете.

Трениране на сърдечно-съдовата система като цяло. В банята сърцето бие около 2 пъти по-често, както по време на интензивни кардио тренировки. В резултат на това циркулацията на кръвта се ускорява, работата на сърдечния мускул се подобрява.

Благоприятен ефект върху кръвоносната система. След банята броят на еритроцитите се увеличава значително, съсирването на кръвта се увеличава.

Благоприятен ефект върху щитовидната жлеза. Парната дава анаболен ефект: в тялото се синтезира повече протеин и това позволява по-бързи окислителни процеси в тъканите.

Подобряване работата на всички органи. В резултат на активирането на кръвообращението се засилва храненето на всеки вътрешен орган. 

Благоприятен ефект върху дихателната система. Горещата пара постъпва в носа и устата чрез вдишване, стимулира лигавиците на горните дихателни пътища, повишава дишането и увеличава капацитета на белите дробове.

Почистване на лигавиците. Под въздействието на пара, лигавиците на горните дихателни пътища също се почистват добре.

Подобряване на клетъчния метаболизъм. Това се дължи на повишен кръвен поток и ускорен лимфен дренаж. Цялото тяло е излекувано.

Почистване на цялото тяло като цяло. При активно изпотяване се отделя пот върху повърхността на кожата. С потта от тялото се отделят млечна, пикочна и други видове киселини.

✅ Благоприятен ефект върху бъбреците и отделителната система. В банята кожата активно работи като отделителен орган, намалявайки натоварването на бъбреците и лимфната система. В резултат на това по-малко натрий попада в урината, а самите бъбреци получават около 6 часа почивка: те просто не трябва да произвеждат урина.

Източник: Баня 24

Previous Story

Топ неща, които трябва да знаеш за потребителските кредити

Next Story

Защо да използваме често банята като парна баня?