Организиране на кръщенето

1 min read

Подготовката за кръщаване на детето започва още с неговото раждане. Родителите избират името на детето и желаят то да бъде въведено в църквата още като малко. По отношение на възрастта за кръщенето има редица спорове, но едно е ясно – колкото по-малко е детето, толкова по-добре е за самото него. Знае се, че малкото дете не се страхува от непознати и е спокойно за ритуала.

Родителите следва да изберат храм, в който да се състои самия ритуал. При разговор със свещеника да се уточнят всички изисквания за кръщенето. Преди всичко трябва да се намери подходящ кръстник за детето. Пишем подходящ, защото кръстникът трябва да поеме отговорността наравно с родителите за възпитанието на детето, да го въведе в църквата и да го насочва по правилния християнски път в живота. Кръстникът трябва да е кръстен християнин, да зачита Божиите заповеди, да вярва в Божията сила.

Важен е изборът на деня за светото тайнство – предпочита се голям църковен празник, а най-често когато се чества деня на светията, чието име ще носи новороденото. Наред с това е нужно да се закупят дрешки, с които ще се облече малкото след кръщаването му. Обикновено се купуват в бяло, символ на чистотата. Наред с дрешките, кръстникът купува и кръстче, което се поставя на детето по време на ритуала. Това е символ на вярата и за това е добре да се подари на детето в този ден. Кръстчето може да е сребърно или златно според избора на кръстника.

С кръщенето се избира ангела-покровител, който ще пази и закриля детето през целия му живот. Името е свято и в бъдеще детето може да прочете житието на своя покровител, а през всичките си дни ще се моли на своя небесен покровител, ще му благодари за разума, с който го дарява.

Светлото тайнство кръщене е добре да бъде запечатано в снимки и видео, за да може да се показва на растящото дете и да му бъде спомен от този важен за него ден. По тази причина трябва да говорите със свещеника за възможността да се направят снимки и ритуала да се заснеме на видео. Това да се уточни предварително, защото може вие да се свъжете с фотограф, а има храмове, към които има фотографи. Просто си изяснете всичко, което е свързано с кръщенето, за да бъде един истински празник.

Previous Story

Добро решение – куриери

Next Story

Открийте най-добрите професионалисти за смяна на щрангове