Основни причини, поради които хората взимат заеми

1 min read

Наличието на заемни средства е не само предимство, но има и  много недостатъци, които създават допълнителни затруднения за кредитополучателите. В същото време няма категоричен отговор на въпроса дали си струва да вземате заеми. Защо хората взимат заеми и колко правилно е да следват този път, ще се опитаме да разберем в тази статия.

Популярността на заемите у нас започна да се използва сравнително наскоро, в сравнение със западните страни. Когато стана възможно да се заемат пари от банката и да се купуват стоки, населението беше ентусиазирано от това. В крайна сметка станаха достъпни толкова много неща, за които вече не беше необходимо да се спестява. Но това беше печелившо, стига лихвите да са ниски, а доходът на хората да е достатъчен за да е възможно изплащането на заемите. Когато кризата удари, беше трудно да се изплащат заеми. Банките бяха принудени да повишат лихвите си. Тези процеси значително развалиха отношението към този финансов инструмент.

Но е редно да се обърне  внимание, че кредитирането е финансов инструмент, който трябва да се използва правилно. В правилните ръце заемът носи положителен резултат. Какво трябва да се има предвид? Най -малко три параметъра:

  • Използването на банкови средства трябва да носи печалба или спестявания на кредитополучателя. Не е задължително това да е доход от бизнес, организиран със заемни средства. Това може да бъде икономия в случай, че сте спестили пари за дълго време и сте ги оставили настрана.
  • Преди да кандидатствате за заем, трябва внимателно да прецените всички рискове, да изчислите бюджета си и да прецените възможността си за връщане на парите. Само ако сте в състояние да погасите дълговете навреме, без да натоварвате семейния бюджет, можем да говорим за целесъобразност на използването на заема.
  • Също така е важно внимателно да проучите всички актуални банкови оферти и да изберете най -печелившия вариант за себе си. Може би това ще изисква допълнителни инвестиции на време, събиране на информация и т.н.

Каквото и да правите, не забравяйте, че вземането на заем е голяма отговорност и трябва да пристъпите към нея, само ако сте сигурни, че можете навременно да изплатите дълга си!

Източник: creditolandia.net

Previous Story

Как да кандидатствате в организация за микрофинансиране?

Next Story

Ремонт на водопроводни инсталации