Позитиви от смяна на щранговете

1 min read

Както е казано няма вечни неща. Така е и с тръбопроводите – колкото и добре да са направени, идва време за тяхната смяна. Сега основно подлежат на смяна хоризонталните и вертикални тръби в старите жилищни кооперации, които са метални и се ползват в продължение на много години.

Естествено, всеки материал има срок на ползване, а за металните тръби този период на ползване отдавна е отминал. Те са поставени в кооперациите преди повече от 40 – 50 години и корозията си е свършила работата. Натрупаната ръжда в тръбите влошава качеството на водата, а канализацията забавя отвеждането на отпадните води. Видимите шупли по външността на тръбите са реална опасност за наводнение. Не трябва да се забравя, че наводнението може да нанесе повече материални щети, които ще ви струват по-скъпо в сравнение с ремонт за смяна на старите щрангове.

Смяната на щрангове трбва да се повери на специализирана фирма за ВиК услуги, защото само професионалистите ще се справят качествено с този ремонт. Този ремонт не е прищявка, а задължителен. Той се състои в отстраняване на старите тръби и поставяне на нови. Особено труден етап от работата е премахването на металните тръби, които са много тежки и с опасност от счупване на непредвидени места заради корозията. Професионалистите са инструктирани за безопасна работа и това ще ги предпази от нараняване и злополука.

За смяна на щрангове се използват тръби от полипропилен, които се отличават с добри показатели – леки, удобни за работа, имат гладка повърхност и добър външен вид. Не корозират и не задържат отпадъци по вътрешността си. Желателно е всички останали елементи, използвани за връзки и разклонения, да са от същия материал. На всеки щранг ще се постави спирателен кран.

Има възможност да направите смяна само на щранговете във вашето жилище, но ефектът няма да е този, който се получава при цялостна смяна на щранговете. Щранговете са обща собственост и това изисква съгласието на всички собственици на жилища във входа, защото всеки ремонт на общите части се заплаща от всички. Трябва всеки собственик да е наясно, че средствата за смяна на щрангове ще са по-малко в сравнение с тези, които ще се вложат за ремонт след наводнение.

Previous Story

Навременното отпушване на каналите е правилното решение

Next Story

Практични и изгодни навеси от поликарбонат