Сатенено спално бельо – красиво, естествено, евтино!

1 min read

Днес сатенът се използва по целия свят за направата на спално бельо.

Сатенени свойства

Сатенът се произвежда чрез специално тъкане от усукана тъкан. Колкото по-стегнато е тъкането, толкова по-гладък и блестящ ще бъде материалът. Комплектите сатенени спално бельо са с високо качество, практичност, издръжливост и достъпна цена. Сатенът е хигиеничен и способен да абсорбира и освобождава влагата. Сатенените комплекти имат мек блясък, страхотен външен вид, върху тях се прилагат ярки шарки.

За направата на сатен се взема висококачествена памучна нишка, като плътната нишка е основата на плата, по-тъканта се усуква друга нишка от предната страна, която придава блясък от едната страна на спалното бельо. Едната страна на завивките се прави груба за да не може да се плъзга по матрака или дивана.

Сатенът се обработва с натриев хидроксид, което придава на тъканта по-изразен блясък, здравина и устойчивост на цвета.

Друг начин за придаване на блясък е каландрирането. Състои се от навиване на сатена между нагретите ролки на каландъра, тъканта се изглажда и придобива повече блясък. Този тип гланц е временен и ще намалява след всяко измиване.

Разновидности сатенени спални комплекти

В спалното бельо се използват различни видове сатен. Най-популярният и достъпен е обикновеният сатен. Изработена от памук, има средна мекота, плътност и копринена.

Печатът на пигменти е начин за прилагане на картини и шарки върху спалното бельо.

По-траен е отпечатаният сатен, който отговаря на хигиенните стандарти, шарката се нанася чрез реактивен печат, той е ясен и издръжлив.

Отпечатаният сатен по плътност е подобен на отпечатания плат. Разликата се крие в метода на рисуване на модела, който е избран за размера на комплекта спално бельо. Тази тъкан се нарича купон.

Сатен – жакард принадлежи към елитната група. За боядисване на тази тъкан се използват специални машини. Този сатен е подобен на коприната.

Мако – сатенът се различава по това, че е направен от най-висококачествения памук. Материята има матов блясък и мекота.

Previous Story

Какво трябва да знаем за избора на детско спално бельо

Next Story

Бутикова макси мода 2022 - нови модели, практични съвети и необичайни експерименти