Циклене на паркет: как и защо

1 min read

Стиловете на паркетните настилки съществуват от векове, като популярността им се увеличава и намалява с промяната на времето и тенденциите в интериора. Ако някога паркетът е бил основен елемент във всеки величествен дом, сега той е по-скоро рядкост. Ако се преместите в нов дом и откриете стар паркет под изтъркан килим, това е повод за радост.

Паркетните подове могат да бъдат възстановени в предишния им блясък в няколко стъпки, независимо дали сте решили да бъдете смели и да опитате това сами, или да използвате професионална услуга за шлайфане на паркет. В интернет се прадлагат цялостно възстановяване на паркет, включително професионално цикленe на паркет както и  оцветяване и запечатване.

Какво е паркетът?

Паркетните подове се появяват за пръв път във Франция през 17 век и се изработват от масивни дървени блокове, разположени в различни геометрични шарки, като например шеврон или рибена кост. Масивните дървени блокове, от които се състои паркетът, обикновено са правоъгълни, но могат да се срещнат и в квадрати, триъгълници или дори звезди.

Първоначално паркетът е изработен от масивна дървесина, но днес той се конструира от инженерна такава. Паркетните подове се вписват чудесно в старинни жилища, като предлагат непреходна и невероятно елегантна естетика.

Важно е да се знае, че паркетът има историческа стойност и продължаването на работа без професионален съвет може да доведе до по-нататъшно му увреждане

Циклене на паркет: Направи го сам или извикай професионалист

Макар че много от работите в дома от типа „направи си сам“ могат да бъдат изключително полезни, шлайфането на паркет вероятно не е сред тях. То е трудно, отнема много време и изисква повече оборудване, отколкото ако шлифовате обикновен паркет.

Преди да започнете цялостното циклене на паркет, трябва да разберете какъв е видът на паркета в дома ви. Масивната дървесина и изкуствените подове изискват малко по-различни методи, като изкуствената дървесина ви оставя много по-малко възможности за грешки.

Моделът на пода и неговото текущо състояние също ще определят метода за циклене на паркет. Процесите за възстановяване на паркет зависят от възрастта и състоянието на подовата настилка. Например при по-стар или повреден под с множество пролуки между дъските ще се наложи допълнителна стъпка за запълване на пода. Ако не успеете да запълните правилно фугите с пълнител за паркет, може да се получи неравномерно покритие. Подобни допълнителни детайли могат да имат огромно значение и да определят цялостния успех на възстановяването, поради което винаги е най-добре да наемете професионалист.

Previous Story

Ламиниране на мигли – какъв ефект ще постигнете с процедурата

Next Story

Видове бизнес кредити