2 водопроводни ремонта, които всеки собственик на жилище трябва да знае

1 min read

Използвайте тези методи за отстраняване на типични проблеми с тоалетната, мивката, крановете и други.

Макар че удоволствието от притежаването на жилище е голямо, по пътя неизменно ще се появят ремонти, особено когато става въпрос за издръжливия Ви водопровод. С някои проблеми, като например поправянето на повредени канализационни тръби, със сигурност трябва да се заеме професионалист; други, за щастие, са елементарни дейности, които може да се направят сами – не са необходими специални инструменти или умения. Вижте пет от най-често срещаните проблеми, с които вероятно ще се сблъскате, и научете как да ги отстраните за кратко време с тези водопроводни ремонти. Ако не можете да го направите, никога не се колебайте да повикате професионален водопроводчик – като тези от Шалом ВиК.

1. СПИРАНЕ НА ПОТЕНЕТО НА ТОАЛЕТНАТА ЧИНИЯ

Кондензацията на тоалетните резервоари – тази, която в крайна сметка капе в локви по пода – обикновено се появява след дълга гореща вана или парна баня. Тогава температурата и влажността в банята са високи, но водата в тоалетния резервоар е все още хладна (между 50 и 60 градуса по Фаренхайт), което води до натрупване на конденз. Представете си как студена напитка образува капки извън чашата в парещ летен ден; същото се случва и с резервоара на вашата тоалетна.

За да предотвратите досадния проблем, този водопроводен ремонт включва инсталиране на подложка против кондензация на резервоара. Можете да ги намерите в комплекти в магазините „Направи си сам“ и магазините за водопроводни материали за по-малко от 20 лева. Комплектът включва инструкции и голям лист от гъвкава пяна, който ще изрежете така, че да пасне на вътрешността на резервоара. В зависимост от марката, облицовката се предлага с отлепваща се подложка или отделно лепило за монтаж. Преди да започнете, ще трябва да източите резервоара и да го оставите да изсъхне. След като облицовката е здраво поставена (може да се наложи да изчакате една нощ, за да се стегне лепилото), тя ще образува изолационна бариера между студената вода и външната част на резервоара, а локвите ще останат в миналото, твърдят водопроводчиците от Шалом ВиК.

2. ПРЕМАХВАНЕ НА СИФОНА НА МИВКАТА

Премахването на сифона на мивката – тръба с P-, J- или S-образна форма, която се свързва с две други тръби под мивката – често е ключът към обичайните водопроводни ремонти, като например отпушване на мивката, защото там се намират повечето запушвания. Ако някой изпусне пръстен или друга ценност в канализацията, има вероятност тя да попадне в сифона. Следвайте стъпките по-долу, за да отстраните, почистите и смените сифона.

1. Поставете тава под водопроводните тръби под мивката, за да уловите остатъчната вода, която ще изтече, когато премахнете сифона.

2. Намерете сифона, който се свързва с тръбата, която се спуска вертикално надолу от канала на мивката, и хоризонталната тръба, наречена „ръкав за отпадъци“. Сифонът е с резба в двата края и се държи на място с гайки. Не е необходимо да изключвате подаването на вода към мивката, просто кажете на членовете на семейството да не използват водата, докато работите.

3. Разхлабете двете гайки, които закрепват сифона, като ги завъртите обратно на часовниковата стрелка. Често можете да направите това с ръце, но ако някоя гайка е наистина заклещена, използвайте регулируеми клещи – просто действайте внимателно, за да не счупите гайката.

4. Отстранете капана, като го издърпате надолу. Трябва да падне лесно; ако не, издърпайте и разклатете внимателно, докато се освободи. Оставете водата да изтече в тавата, която сте поставили под мивката.

5. Изстържете всички залепнали отпадъци, които забележите в сифона, със стар нож за масло, а след това изнесете сифона навън и го напръскайте обилно с маркуч за вода, за да отстраните всички утайки, които може да са покрили вътрешността му.

6. Прикрепете отново почистения вече сифон, като го плъзнете обратно на мястото му и завъртите с пръсти гайките, които го закрепват, по посока на часовниковата стрелка.

Дано водопроводните ни съвети да са ви помогнали, но ако случайно закъсате или се нуждаете от помощ, не се колебайте да се обадите на професионален водопроводчик с доказан опит, като служителите на Шалом ВиК.

Previous Story

Кредит и заем – основни прилики и разлики

Next Story

Как да получим потребителски кредит?